07 december 2020

BOKTIPS I DECEMBERMÖRKRET!

Feelgood.

Det har skrivits mycket feelgoodsidor på samma tema: Olycklig kvinna bryter med sitt tidigare liv och hamnar på otillgänglig romantisk plats där hon börjar ett nytt liv. En av de mest lästa serierna i genren just nu är skriven av Jenny Colgan med Det lilla bageriet vid strandpromenaden eller Den lilla bokhandeln runt hörnet med flera.

Vi har även liknande böcker av den tyska författarinnan Nina George, exempelvis de alldeles bedårande Den lilla bokhandeln runt hörnet och Den lilla bistron i Bretagne.

Det Stora Århundradet!

En helt annan slags litteratur är Jan Guillous nyligen avslutade dekalogi Det Stora Århundradet om släkten Lauritzen som lotsar oss genom hela 1900-talet. Vi får uppleva de mest omvälvande och betydelsefulla händelserna under varje decennium i en inramning som gör att vi, åtminstone i de senare böckerna känner igen oss. Personligen är jag mest förtjust i de fem första böckerna, kanske ligger dessa på betryggande avstånd från det egenupplevda? En synnerligen läsvärd svit.



Axel Munthe och San Michele på Capri

Ytterligare en genrevariant är tre helt olika böcker om tidigare kronprinsessan Victorias livmedikus och San Micheles på Capri grundare, Axel Munthe. Den första, Boken om San Michele, är skriven av honom själv och är en väl tillrättalagd biografi, full av skrönor och trolldom. Men en underbar och mycket läsvärd historia som drar en in i Munthes egen märkliga livsvärld. Jag har nog läst den åtminstone tio gånger. Den är utgången men kan finnas på bibliotek eller på nätantikvariatet Bokbörsen. (Se länken ovan.)


Den andra Munthe-boken, Vägen till San Michele, är skriven av San Micheles förvaltare under många år, Josef Oliv, och är en biografibok skriven med mycken kärlek och respekt för vännen Axel Munthe. Även den kan köpas på Bokbörsen.


Muntebok nummer tre, En osalig ande: Berättelsen om Axel Munthe av Bengt Jangfeldt, är fri från romantik och pietet, ty det är en minutiöst välgjord biografi om den fascinerande läkaren från Oskarshamn. Ett imponerande verk som följer Munthe i spåren, om inte dag för dag så i snitt vecka för vecka. Tät och faktaspäckad, välskriven och underbar. Läs den!


DELA gärna inlägget med KNAPPARNA nedan så att ännu fler UPPTÄCKER det!
Och glöm inte att KOMMENTERA nedan — och att PRENUMERERA ovan till höger!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar