19 december 2020

OM DIGITAL HEMFÖRLOVNING, PAPPA BYXLÖS OCH DUETT! (TRE BRA VAR DA'! 14-16/12 -20)

Så får även vår lilla lyckliga familj uppleva den coronadigitala skolvärlden med lektioner och rentav repetitioner över datorn —Teams och Zoom och Google Meet och allt vad det heter. Det gäller minsann att hålla i byxorna... Ibland får man även livesända hemifrån med trumpetsonen i stället för att åka till kyrkan! Det blir vackert att lyssna på!


Måndagen den 14 december 2020 

1. Lämnad av hustru och barn, som skulle göra nytta, blev jag på min lediga dag sugen på frukostbullar (eller "morgenbröd" som danskarna säger). Det goda med ett sådant infall är att man får sig en extra promenad på några tusen steg som förmodligen annars inte hade blivit av.

2. Strax efter ett ringde mobilen. Det var sonen som var på väg hem sedan klassen hade blivit hemförlovad i enlighet med de senaste restriktionerna. Digitala lektioner resten av veckan och hemskickat betyg. Varför inte jullov direkt? Nå, det sympatiska med det hela var ju att gossen kom hem tidigare!

3. Det hålles ju även digitala repetitioner i Concert Band och därtill digitala trumpetlektioner, båda från Musikskolan. Sonen har för ryggens skull flyttat från sin trumpethörna vid flygeln (med datorn på flygellocket!) till det egna rummet där betraktningsvinkeln med datorn på skrivbordet förmodligen är bättre både för rygg, nacka och axlar! Men det är både lite lustigt och ovanligt att plötsligt höra rumsdämpade trumpet-toner i fjärran och lärarens röst mumlande från högtalaren — han som brukar vara så tydlig...

Ebbes förste trumpetlärare Lennart Rehnborg i aktion 2019 (HD)


Tisdagen den 15 december 2020 

1. Jag vet inte om det var odelat positivt, men komiskt var det i alla fall, när pappa GB skulle fråga sonen något på rummet och stövlade in mitt i en digital lektion där hela klassen tittade från skärmen efter utropet: "Detta är alltså min pappa!" Nåja, torgskräck har jag väl aldrig haft, men det var ju lite förargligt att jag höll på att stoppa ner skjortan i byxorna vid entrén... Det var nog därför han snärtade till skärmen så att fokus hamnade på ansiktet! En av tjejerna hade senare sagt att "han minsann inte hälsade, trots att jag vinkade och sa hej. Tänk om hon blev "kränkt" sa gossen spydigt. Detta påminner mig om en betydligt värre historia med hustrun i Köpenhamn för många år sedan en hotellmorgon i Nyhavn. Jag kom ut ur duschen i skapelsedräkt, flinade åt hustrun, stegade fram till det gardinfördragna fönstret, utropade "Nu ska di få sig en skönhetsupplevelse!" och drog med ett ryck isär gardinerna. Fönstret vette mot gården så det var väl ingen fara? I samma ögonblick uppenbarade sig en grupp på tjugotalet personer med en guide nere på gården. Vid pass fyrtio ögon vändes samfällt mot fönstret. Hugaligen vad di gardinerna drogs för snabbt! Denna familjeanekdot är ofta berättad, förresten.

2. Idag skulle jag till Röke Kyrka och hålla en digital musikbön kl. 15.00. Men eftersom sonen "slutade" tidigt från skolans digitala övningar (som det för övrigt inte var mycket med...) beslöt vi att sända evenemanget från vårt Musikaliska Burspråk i det Bengtssonska Residenset, eller Glebbennybo som det även kallas. Det blev en trevlig stund, med vissa nätproblem, där vi bjöd på Advents- och Julduett!



3. På kvällen började vi se (om) en dansk "krimiserie" vid namn Förbrydelsen, eller Brottet på svenska, vars första (och bästa) säsong i tjugo avsnitt handlar om vem som mördade Nanna Birk Larsen ("Hvem slog Nanna Birk Larsen ihjael?"). En rätt ruskig historia som nu sonen ser för första gången — och uppskattar mycket. En liten lustighet är att undertexten är på engelska, vilket för mig (och även de andra) blir mycket märkligt, ja fel i huvudet helt enkelt. Det slutar nog med att sonen lär sig danska...


Onsdagen den 16 december 2020 

1. I morse var det morgonmässa i Tyringe kyrka i vanlig ordning. Första psalmen var nummer 103, Bereden väg för Herran! Den gör sig ju på alla sätt bäst med orgel, så jag dundrade på från läktaren och trots att det bara var de stipulerade åtta i salongen hördes psalmsång. Sådant piggar upp när man kantorerar!

2. Ett frukostsamtal materialiserade sig om mäns och kvinnors behov av nära vänner/väninnor att prata av sig och djup-prata med. Någon menade att männen nog pratar ytligare med varandra och att deras förtrogna ofta är frun; inget fel i det ju. För egen del har jag ofta pratat allvarligt och djupsinnigt med kvinnor emellan vitsarna, inte minst under de många åren som koralsångare på begravningar i Helsingborg, då man kunde sitta i fyra timmar med samma musiker (oftast kvinnliga) på Krematoriet. Mycket kaffe och många givande samtal har det varit!

3. Både igår kväll, på tåget till Tyringe i morse och på väg hem satt jag och bearbetade manskvartett-arrangemang inför repetition imorgon. Det är alltid ytterst tillfredsställande att förbättra musik, att göra ett arrangemang eller en melodi (eller en text för all del!) smidigare för sinnet att ta in, mera logisk att läsa för musikerna och mera av helhet än halv(dan)het om det har gått lite fort med första versionen.



Gillade du inlägget? KLICKA då på länken så att det rankas högre på Pusha.se
KLICKA även på BLOGGLISTA så att bloggen får poäng och stiger i listranking!
DELA gärna inlägget med KNAPPARNA nedan så att ännu fler UPPTÄCKER det!
Och glöm inte att KOMMENTERA nedan — och att PRENUMERERA ovan till höger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar