25 december 2020

OM SOLUPPGÅNG, LÅNGPROMENAD OCH SPELNING MED SONEN! (TRE BRA VAR DA'! 20-22/12 -20)

En vacker soluppgång fångad från Tyringetågets oputsade fönster, en minnesvärd långpromenad med många intryck och reflexioner och en inspelning av Julnattsgudstjänst i Röke Kyrka med sonen på trumpet — det var väl ingen dum trio i goda upplevelser. (Jag har fått för mig att i dessa tider skriva ner tre bra saker varje dag för att lätta sinnet och förhoppningsvis underhålla er en smula. Fler än man tror följer utvecklingen!)



Söndagen den 20 december 2020

1. Så var det dags att bege sig till Tyringe och spela på mässa i Kyrkan kl. 10.00. Då åker man med 08.17 mot Hässleholm. Idag satt jag i tysta kupén tillsammans med en herre från Matteröd som jobbar i Helsingborg. Vi var ensamma i kupén och samtalade därför. Någon hade borrat hål i hans bensintank (de är tydligen gjorda av plast nuförtiden) för att komma åt dieseln; meningslöst eftersom tanken bara var kvartsfylld. Sådant för verkligen med sig en massa onödigt jobb. Så talade vi om dessa märkliga tider, om julen och om livesända och förinspelade gudstjänster och av vikten att inte ge upp och tro att ingen bryr sig — det gör folk; det kan vi se på "tittarsiffrorna". Trevlig bekantskap; det är inte första gången vi samtalar på helgtåget. Och jag som skulle fortsätta med Krubbsamlingsfilmen! (Se Lyckolågor 19-21/12 -20)

2. Ett verkligt glädjeämne för dagen var att jag fick se en rysligt vacker soluppgång genom tågfönstret: Det var som om himlen öppnade sig och släppte fram ljuset, som i texten till O Helga Natt!

3. Jag spelade både orgel och piano idag och fick dessutom sjunga både Gå, ropa ut från bergen! (Go, tell it to the mountain!) som var en av överskrifterna och Schuberts Ave Maria eftersom 4:e Advent är en Mariasöndag. Det passar en sådan som jag som i många år har samlat på olika tonsättningar av Ave Maria-Hymnen och därtill skrivit några själv.


Måndagen den 21 december 2020

1. "Lämnad av hustru och barn" skrev jag för några dagar sedan. Det stämmer även idag då sonen följde med hustrun till Höganäs Saluhall för att hjälpa till. Själv hade jag ett par ärenden som inte kunde låta sig gås förrän butikerna öppnade kl. 10.00, bland annat till Kjell & Company för att byta ut AA-batterier mot AAA till vår fantastiska trådlösa julgransslinga. (Se Lyckolågor 17-19/12 -20.) Detta gjorde att jag inte tog någon morgonpromenad vid halv åtta, som var tanken, utan först vid nio när det hade ljusnat alldeles för mycket och folk hade vaknat. Färden gick genom kyrkogårdsravinen, över Slottshöjden och Kopparmöllegatan fram till Halalid, och där vidare längs Landborgspromenaden (ett av mina bästa tänkbara promenadtips!), Tågagatan ner, förbi S:t Jörgens Skola och vidare ut på S:t Jörgens Plats och Kullagatan fram. Nu upptäckte man julhandlande element som nästan störde promenadfriden, men fick även pratat en stund med en av sonens Drumcorps-trumpetare på Konsul Olssons Plats vid Hjulet, även han på julklappsjakt, innan färden svängde av mot Systembolaget och vidare mot K&C. Med både alkoholhaltiga viktualier och mängder av AAA-batterier i bagaget lades ingen större tyngd till det hela med ett bullbesök på Bachhaus! Där pratade jag en stund med chefen för bygget (tror jag). Det är svåra tider för våra näringsställen: Stöd dem!! En kort men rask promenad återstod hem till andra frukost med Kaffe och Bullar (vilket, precis som för Tage Danielsson på sin tid, gör mig glad), nämligen Prästgatan upp, Kullagatan ut till Trädgårdgatan, snedda genom Stadsparken, snedda över Gamla Kyrkogården, Nedre Eneborgsbacken upp och hem. Det riktigt positiva var att jag höll högt gångtempo hela vägen och därför inte är i lika uselt skick som promenaden med sonen för ett par dagar sedan (se Lyckolågor ovan) lät antyda!



2. Stärkt av Kaffe och Bullar och ett halvt avsnitt av Rejseholdet (se den!) gav jag mig i kast med att redigera klart Samling vid Krubban i Tyringe Kyrka-gudstjänsten till Julaftons förmiddag. Den blev riktigt bra, får jag säga. Det är en rysligt varm och tillfredställande känsla förknippad med att avsluta något sådant! Även granen kläddes, men i år endast med ljus. Det är sannerligen särskilda tider!

3. Dagen avslutades med ännu en déjà-vu, då de tillfälliga Höganäsarna ringde och undrade och vi skulle ta en Maxi Råå-runda så att resten av julen kunde tillbringas i puppa. En utmärkt idé som inleddes med att vi förbeställde mat på Phuun Thai Heden, handlade och avnjöt anrättningen i soffan tillsammans med Theis och Sara och Meyer och Hartmann och de andra i Forbrydelsen, säsong 1. Nu drar det i hop sig, vill jag lova, med två avsnitt kvar!


Tisdagen den 22 december 2020

1. Idag var dagen då det skulle spelas in Julnattsgudstjänst i Röke Kyrka för att så läggas ut på Julafton kl. 23.00. Sonen och jag tog 11.17 från Helsingborg till Hässleholm med trumpet och kameror och stativ och... Bara för att upptäcka att man i den nya tidtabellen från 13 december hade dragit in 12.35-turen med buss 511 mot Ängelholm, trots att det var vardag. Eftersom vi villa vara lite tidigare (det hela skulle börja kl.14.00) tog vi taxi till Röke. Göken som körde begrep inte vilken busshållplats vi stod vid men till slut kom vi iväg. Det var bara det att han skulle hämta och lämna chefens fru vid världens (eller Hässleholms...) ände först! Han drog dock av på taxan för detta omak och vi hamnade vid Röke Kyrka strax efter ett. Under färden pratade vi om att taxi har förlorat många körningar, inte minst till Kastrup och liknande och att många har fått lägga ner. Detta var kanske inget glädjeämne (även om man hoppas att den värsta bransch-skiten sanerar sig själv) men det var däremot att få komma till Röke i sällskap med sonen.

2. Inspelningen gick utmärkt med tre kameror och mobil, bara för att kyrkan är väldigt bred och svår att täck in, men också för att man kan och att det är skojigt att spela in något med sonen. Förutom prästen, Mikael Holmquist Alsholm, dök fyra stycken sångare från Matteröds Kyrkokör upp som församling. Tack för det! Vi hade även med ett originalstycke av undertecknad: Julstämning. Den blev både tänkvärd och pampig, precis som tanken var! Nu skall det bara klippas och klistra lite, förlåt redigeras. Det får bli imorgon. En tråkig biverkning var att sonen (efter en lång dag med hustrun i Höganäs) var så trött i kroppen att det påverkade läpparna och spelet. Han kan dock tacka sin lyckliga stjärna (och utmärkta lärare) för att han aldrig spelar falskt och alltid med skön tonklang upp till början av höjden hur trött han än är. Någon trött och lite tunn höjdton gör vi väl oss alla skyldiga till ibland, inte minst pappa kantorn idag. Men som en gammal kantor och körbas i Maria Kyrkokör en gång sade: "Man ska lyssna på TOTALEN!"

3. Vi fick åka prästmobil (tack för det!) till Tyringe och fick uppleva en osannolik och underhållande konversation med den galne handlaren i Torgkiosken. Underbart! Så kom vi hem tidigare än väntat, vilket var skönt eftersom jag hade en extra kvällsrepetition med Herr-Kvartetten "Nota Bene!" (bara för att vi kan och vill) inför inspelning av Nyårsdagens Musikgudstjänst på tisdag. Ett härligt rep, där bitarna satt riktigt bra och stämningen (både i snack och sång) var både hög och god! Tack pojkar, en fin avslutning på en fin dag! Fast inte riktigt: Sofftrion fick avsluta Forbrydelsen: Det gick likadant som förra gången, men detaljerna hade man ju förträngt. Gastkramande!


Gillade du inlägget? KLICKA då på länken så att det rankas högre på Pusha.se
KLICKA även på BLOGGLISTA så att bloggen får poäng och stiger i listranking!
DELA gärna inlägget med KNAPPARNA nedan så att ännu fler UPPTÄCKER det!
Och glöm inte att KOMMENTERA nedan — och att PRENUMERERA ovan till höger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar