26 december 2020

NOSTALGITRIPP: JULENS SÅNGER MED "TRE KYRKO-SÅNGARE!"

Gå på digital Annandagskonsert, JULENS SÅNGER i urval från 2008-10 i Mariakyrkan i Helsingborg. Tre operaröster och en flink organist, alla iklädda frack, bjuder på Julens älskade sånger. Mats Calvén, Tenor; Glenn Bengtsson, Barytenor; Stellan Dahlin, Bas; och Olof Tholander, Orgel och PIano. Mycket nöje!

Tre Kyrko-Sångare i Söndrums
Kyrka, sommaren 2006

"Tre Kyrko-Sångare! Ja, det var tider det!"

Så här stod att läsa i ett programblad år 2011 inför en Trettondagskonsert i Frillestads Kyrka:

De Tre är alla yrkesverksamma kyrkosångare: Calvén med successiv dragning åt operascenen; Bengtsson som mera renodlad kyrko- och konsertsångare; Dahlin med oratorierna som specialitet. Bengtsson därutöver koralsångare (församlingseldande psalmsångshjälp) vid begravning i Helsingborgs alla kyrkor och kapell. Alla tre flitigt konserterande sångare i kyrkliga och profana sammanhang samt ofta anlitade solister vid begravning.

Dock sällan eller aldrig samtidigt.

Därför bildades Tre Kyrko-Sångare.

Två tenorer och en bas. Tre sångarbröder.

Grundrepertoaren skulle kunna samlas under rubriken ”Välkända sånger i ny klädnad” och består av en serie sånger, speciellt arrangerade av Bengtsson för herrarnas individuella röster: Trions egen ”Kung av Höga C”, tenoren Mats Calvén som trivs bäst i tonområdet ovanför tvåstrukna F; basen Stellan Dahlin, ”De Djupa Källarvalvens Betvingare” som gärna dväljes omkring lilla F; samt ”Mellanregistrets Mästrare”, tenoren Glenn Bengtsson som tar sig an området däremellan, den ettstrukna oktaven med dragning uppåt.

Tanken att tre aktiva kyrkosångare som var för sig ger konserter men sällan eller aldrig träffas inför publik borde göra något tillsammans hade nog glimtvis funnits när Mariakyrkans organist Mats Hultkvist en vårlördag år 2000 under en kaffepaus i kryptan till försångaren Glenn Bengtsson framkastade att ”man kanske skulle göra en konsert med er tre”, vilket resulterade i en sommarkonsert i Mariakyrkan söndagen den 27 juli med den Hultkvistska titeln ”Kyrkosångarnas favoriter — i full frihet med flugan löst knuten”, där Bengtsson som tenor, Per Erik Mårtenson som baryton och Dahlin som bas framförde älskade sånger, ett par arrangerade för trio av Hultkvist. Så började det, lovande kunde man tycka. Och nog gav det mersmak — tills Per Eriks tragiska frånfälle året därpå sordinerade trion.

Det skulle dröja ytterligare hela två år innan Bengtsson under en kaffepaus på Helsingborgs Krematorium i början av september 2003 föreslog Stellan Dahlin att återskapa trion för en serie konserter. Sagt och gjort: Mats Calvén tillfrågades som förstetenor och Tre Kyrko-Sångare bildades. Bengtsson skrev arrangemang och kontaktade kyrkor i elfte timmen — och fyra julkonserter gick slutligen av stapeln, varav den första Annandag Jul med Hultkvist i Mariakyrkan: ”Från Advent till Trettonhelg” med tonvikt på välkända sånger i triosättning till orgel- eller pianoackompanjemang.

Trion har alltsedan dess konserterat runtom i södra Sverige, allt mellan Halmstad i norr till Landskrona i söder, Helsingborg i väster och Gumlösa i öster: Våren har sjungits in; studentsångarfadern Otto Lindblad har hyllats i sin egen Norra Mellby Kyrka; Gluntarnes och Davids Psalm-fadern Gunnar Wennerberg har uppmärksammats; pingsten har besjungits; konserter har hållits i ljuvliga sommaraftnar – och i bistra vinterkvällar. Inte minst i sällskap med aftonens organist, Er egen Olof Tholander.

GB, Helsingborg, januari 2011

Tre Kyrko-Sångare och Olof Tholander
i Frillestads Kyrka, Trettondagen 2005
 

Några tillägg från vår egen tid — 2020

Ett programblad kan ju inte innehålla allt, och det har ju även gått ett stycke tid. Från och med 2008 övertog Olof Tholander orgelpallen, efter att Mats Hultkvist tyckte att han alltid spelade illa på Annandagen, då han vid det laget varit i elden på varenda gudstjänst hela julen. 2008 var också året då vi började filma konserterna, tidigare hade det varit fråga om ljudinspelning med minidisc, liksom en tid YouTube gradvis växte sig starkt så att klipp omsider kunde publiceras, låt vara i mycket enkel form. Kamerorna som användes dessa första år var dessutom analoga Sony-video recorders med en bandkassett i stället för nutidens minneskort.

Men man skall inte be om ursäkt för tekniken som ju ständigt utvecklas: Klippen och sångerna ger, trots brus och pixlade närbilder, ett fint och representativt urval av repertoaren och en känsla av stämningen i kyrkan. Jag saknar egentligen bara fem sånger: Otto Olssons Advent och Dotter Sion i original; samt våra mycket speciella tolkningar av White Christmas, Bella Notte (med kolibritrio) och Let it Snow som extranummer. Men de kanske kommer så småningom! Det finns filmer från konserter i Martin Luther i Halmstad, Eslövs Kyrka och ett par från Frillestads Kyrka, där Olof med jämna mellanrum dubblerade på Trettondagen. Dessutom finns givetvis också resterande konserter filmade, från 2012 (då jag endast medverkande som filmare, till följd av sviterna av en blödning i vänster stämband), samt från 2013 till 2015, då även violinisten Holger Petersen medverkade. Dessa senare år vågade jag till och med ta med några egna sånger, som skrivits under konvalescensen efter stämbandskraschen.

Inspelningarna bevarar slutligen dessa mycket speciella konserter som väl inte kan sägas höra till vanligheterna, varken beträffande sång, spel eller innehåll! Förhoppningsvis skänker de även en smula julstämning och helgglädje — ja, rentav berör sinnet därinne i hjärteroten.

Men hela tretton år fick vi konsertera tillsammans, mellan 2003 och 2015, innan Mats Hultkvist slutade i Mariakyrkan och andra tog vid. Vem vet? Det kanske kunde vara dags att "återförenas" som det brukar heta? Jag får ibland från olika håll höra att folk saknar oss, inte minst i Helsingborg, senast i Tyringe nu före jul.

Men vi kan ju ses digitalt, så som är kutym i dessa dagar. Alltså, än en gång: Lyssna, skåda och njut av fracksång i operaformat: JULENS SÅNGER i Mariakyrkan 2008-10 — och dela hemskt gärna denna artikel och spellista vitt och brett över nätet så att flera får gå på Annandagskonsert! Visst ja, det är ju idag, det!

Varma julhälsningar från sekundtenoren, barytenoren, och arrangören!


Gillade du inlägget? KLICKA då på länken så att det rankas högre på Pusha.se
KLICKA även på BLOGGLISTA så att bloggen får poäng och stiger i listranking!
DELA gärna inlägget med KNAPPARNA nedan så att ännu fler UPPTÄCKER det!
Och glöm inte att KOMMENTERA nedan — och att PRENUMERERA ovan till höger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar