03 januari 2021

ADVENTSPRESENT! — EN ADVENTSVISA AV GLENN BENGTSSON

Advent har alltid varit en speciell tid för mig. Första advent i Mariakyrkan med Maria Kyrkokör och Mariabrasset och Mats Hultkvist vid den 40-stämmiga fyrmanualiga Marcussenorgeln; det var högtid det! Så småningom kom jag själv att anlitas runt om i stugorna på första advent med Görer Portarne Höga! och annat pampigt, men också på de övriga tre söndagarna som mera går i stillhetens och meditationens tecken; inte minst den fjärde, Mariasöndagen, som passade fint för en så'n som jag som samlar på Ave Marior! I adventstiden låg ibland Julkonserter eller rena Adventskonserter så det har inte saknats repertoar, varken vad gäller kör eller solo!


Ännu senare började jag skriva egen musik, däribland en del Ave Maria-sånger, men nu alltså en ren Adventsvisa. Gör mig glädjen att lyssna på denna Adventspresent så pratar vi om den sedan. Ni får gärna följa med i texten nedan. Ja, det är manskvartett ni hör, Herr-Kvartetten "Nota Bene!" närmare bestämt! Mycket nöje!




Adventspresent! (Glenn Bengtsson, op. 234; 10-11 sep. 2020)


VERS 1

Vi väntar i Advent men inget händer...
Vår längtan bor i lågan som vi tänder.
Vi väntar ju på Gåvan som Gud sänt:
Det brinner hopp i lågan som vi tänt.


VERS 2

Men vad är det för klapp eller present
som anas där i lågan som vi tänt?
Vi väntar på nå't gott, ställ dörr'n på glänt,
för kärleken är lågan som vi tänt.


REFRÄNG

//: Det är Jesus som ges oss av Gud i present:
Vi får vänta till Jul, ännu är det Advent!
Vi väntar på nå't gott, ställ dörr'n på glänt,
för kärleken är lågan som vi tänt. ://


Bakgrund och funderingar

Vadå "present" i Adventstid?! Presenter får man till jul. Och vadå "vänta" hit och dit?! Advent kommer ju från latinets "adventus domini", "Herrens ankomst", och har ingenting med väntan att göra. Men det talas åtminstone om längtan och "ljuset som vi tänt" och "ställ dörr'n på glänt" och...

Just det! Det talas om "ljuset som vi tänt". Jag behöver väl inte citera en mängd adventssånger som innehåller textrader om att tända ljus? Vi tänder ett ljus i Advent (Visa i Advent) av Steve Gårdare, Ljuset i Advent (Låt det brinna...) av Gunnar Persson eller Advent (Nu kommer Advent på nytt till vår jord med ljus då dagen är mörk) av Karl Gunnar Liss... Vi tänder ljus i vintermörkret för att lysa upp, för att värma oss och andra, för att ha något lugnande att bli stilla omkring.

Det talas även om "ställ dörr'n på glänt!" Att ställa dörren på glänt, eller rentav att ställa upp dörren, antyder ju att man väntar på något. I Carl-Bertil Agnestigs bekanta Adventstid står i andra versen "Öppna din tillstängda dörr i ditt hus!" och i slutet av första versen "Jag väntar en gåva som Herrens sänt!" I början står dessutom att den skall sjungas "Förväntansfullt". och det står även att läsa, i början av andra versen, att "den gåvan är av ett helt annat slag än gåvor vi ger till varann' var dag."

Där har vi hela saken. Det är ju Herrens ankomst, det vill säga Jesu Födelse på Julnatten, vi väntar på under Adventstiden, en fastetid som präglas av stillhet, förväntan och hoppfull undran. Undantaget är den pampiga Första Adventssöndagen som är det nya kyrkoårets första dag och därför firas med pompa och ståt och erinran om Jesu intåg i Jerusalem på Palmsöndagen, med åsneritt, palmblad och Hosiannarop! Andra Advent har temat "Guds Rike är nära!"; Tredje Advent har "Bana väg för Herren!" och är tillägnad Johannes Döparen; medan Fjärde Advent är vigd åt självaste Jungfru Maria med temat "Herrens Moder."

Det finns andra sångexempel. Arne Castells Stilla Advent inleds med orden "Bli stilla en stund i begrundan, tänk efter vad meningen är" och längre fram "vi väntar på undret igen". Advent är väntans tid av Valdemar Åhlén sammanfattar hela tankegången i första raden "Advent är väntans tid, vi vänta på Guds Son!" I Det är Advent! av David Ahlberg står i första versen "O mänsklighet, ställ dörr'n på glänt!" Och så fortsätter det...

Nyckelord i Advent kunde alltså vara allt från jubelrop, Hosianna och vigda klockors klang till stillhet, eftertanke och förväntan.


Min tolkning

Som ni ser går texten ut på att vi otåligt väntar, på barns vis, vid det tända ljuset på Guds present, vilken visar sig vara Kärleken som bor i den tända lågan. I refrängen får vi så reda på att det är "Jesus som ges oss av Gud i present", men att vi får ge oss till tåls till det blir jul. Ordvitsen, eller ljudvitsen, med "Jesus som ges oss" härstammar, om jag inte minns fel, från en balkanfödd präst som tjänstgjorde en period i Mariakyrkan. Det var organisten Mats Hultkvist som en gång berättade detta för mig, så tanken har nog funnits med i åtminstone femton-tjugo år. Men en sång blev det till slut!

Melodin är i versen ständigt uppåtgående (strävande mot den Himmelska Gåvan, kunde man säga) först i terser — tre tonsteg i skalan — följande ackorden (som i texten "Vi väntar i Advent men inget händer... Vår längtan bor i lågan som vi tänder"), sedan i sekunder — två tonsteg — enligt durskalan (som i texten "Vi väntar ju på Gåvan som Gud sänt"), för att så avrundas med en intagande vacker fras, måste jag få säga, som återkommer flera gånger (exempelvis i texten "Det brinner hopp i lågan som vi tänt", och längre fram "för kärleken är lågan som vi tänt").

Refrängens melodi är mera smörig, med uppåtgående sext — sex tonsteg — och trallvänlig i de två första raderna, för att i den tredje anknyta till sekundtemat och i den fjärde till den återkommande intagande vackra slutfrasen. Harmonierna både i vers och refräng får nog sägas vara förutsägbara, eller passande om man så vill, men överraskar måhända emellanåt.

Visan är egentligen tänkt för barn, antingen som psalm eller körsång, och jag gjorde till och med Adventspresent — en övningsfilm för att barnkören Stjärnklart! i Tyringe skulle kunna lära sig den. Nu blev 2020 som det blev och och sången lades på is. När det så skulle förinspelas en Nyårsbön i Matteröds Kyrka och vår Herr-Kvartett "Nota Bene!" skulle vara med fick jag idén att arra visan a cappella ("i kapellet", det vill säga för sång utan instrument-ackompanjemang) för manskvartett, TTBB (Tenor 1, Tenor 2, Bas 1 och Bas 2). Vi övade in den och hade vissa bekymmer med verserna, där jag skulle sjunga solo till de andras ooo-ande och aaa-ande. Resultatet blev riktigt bra efter omständigheterna, och så kunde visan ju tämligen omgående få se dagens ljus — i betydligt högre tonarter än vad som var tänkt för barnkören. Nåja, nästa år blir det deras tur! Och man skulle även kunna tänka sig ett arr för blandad kör SATB (sopran, alt, tenor och bas)... Eller för trumpetkvartett...

* * *

Lyssna nu på Adventspresent en gång till efter att ha läst texten så hoppas jag att ni upplever den starkare och på ett lite annorlunda sätt än första gången. Tack för att ni lyssnar!



Gillade du inlägget? KLICKA då på länken så att det rankas högre på PUSHA.SE
KLICKA även på BLOGGLISTA så att bloggen får poäng och stiger i listranking!
DELA gärna inlägget med KNAPPARNA nedan så att ännu fler UPPTÄCKER det!
Och glöm inte att KOMMENTERA nedan — och att PRENUMERERA ovan till höger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar