10 januari 2021

OM NYÅRSLÖFTEN, "MÄSSA MED MÖSSA" OCH PINNAR... (LYCKOLÅGOR 1-3/1 -21)

Nyårslöften, "Mässa med Mössa!" och Pinnar... Vad blir det av detta nya år?! (Jag har i dessa tider fått för mig att skriva ner tre positiva saker för varje dag sedan november 2020. En del följer gärna mina krumsprång!) 


Fredagen den 1 januari 2021

1. Nyårsdagen blev märklig men lyckad ändå. Mitt i morgonstöket med tidigt uppstigna kantor och svägerska fick jag för mig att kolla tidtabellen "så att tåget inte är inställt, hahaha!" Det var det. Inställt på grund av personalbrist. Jenny erbjöd sig vänligt nog att köra. Men till vad, undrar ni? Jo, till Nyårsdagsgudstjänst i Hörja Kyrka med Peter Buch, där vi rentav skulle sjunga en dansk visa, Jesus, os til tröst og gavn! Det blev ordentlig frukost före avfärd (begivenheten började först klockan elva så det räckte att ge sig av en kvart i tio) och efter avvinkning av svägerskan bar det iväg. Det var hjärtevärmande att se Jenny i Hörjabänkarna; jag spelade nog extra intagande i de utmärkta psalmerna, den danske sang (som Peter sjöng) och i den egna versionen av det intuitivt påkomna postludiet Säg, känner du det underbara namnet?

2. Det skulle svängas till Maxi Berga på tillbakavägen, och det var ju skönt att slippa göra det en anna dag, kan man tycka, men den verkliga höjdpunkten, lite trött som man trots allt var efter mat och bubbel och sen sängkomst, var att till och med Circle K-kaffe och croissant smakade himmelskt, ända in i biltvätten!

3. En rolighet à la Ebbe väntade i hemmet. Jenny hade, som ni ser, skrivit en lapp om att vi inte var hemma när han vaknade, vilket han (på tonårsmanér?) gjorde en tre kvart (lite efter tolv...) innan vi kom hem. På tamburmattan låg en justerad lapp. Läs den, vetja!



Lördagen den 2 januari 2021

1. Att sova länge måste nog sägas vara denna dags första och förnämsta egenskap; åtminstone spontant sett. Sedan är det alltid mysigt med frukost (eller vad det kallas vid den tiden...) tillsammans!

2. Idag blev ävensom dagen då jag kom att fundera lite över löften i dessa Janus-tider, sannerligen ingenting som jag brukar ägna mig åt. Men idag började min semester (som vi uppmanats att ta ut lite av eftersom många har många sparade dagar), och det fick mig att tänka, grunna överväga. Nå, tre grundläggande saker att sträva mot under året, inte stort med kanske möjligt: A. Promenera; det stärker hälsan och min usla kondition och minskar möjligen magomfåget på sikt. B. Ta mina vitaminer ordenligt, såsom svavel mot inre slagg, magnesium mot "restlessla legs" och vitamin D för kalcium och anticorona. C. Fortsätta med mina "Tre Bra Var Da'!", oavsett hur få som läser dem; det lättar sinnet och den allmänna inställningen att rikta uppmärksamheten mot det som är bra — och det triggar även skaparglädjen!

3. Om aftonen blev det en härlig soffseans med Game of Thrones, som synes omsider kompletterad med synnerligen sen aftonvard.


Söndagen den 3 januari 2021

1. Promenad är  trivsamt, inte minst när det för ovanlighetens skull sker på tre man hand! Det blev idag "övre vägen", ravinen, lasarettet, Kopparmöllegatan och Vikingsbergsparken med trapporna ner till Pålsgatan. Ebbe gick lite i ironisk barndom då han hittade en pinne som passade hans nuvarande längd... Pinnar var annars en favorit i de yngre åren, inte minst de i Pålsjö Skog!


2. Stärkt av promenaden satte jag mig att fundera över (under semenstern...) möjligheten att färdigställa min egen "Mässa med Mössa!", en barnmässa i Sju Bilder för barnkör, tenorsolist, blandad kör SATB, dixieband och violin. Kyrkoherden kom en onsdagsfrukost att framkasta tanken "göra något när tiderna blir bättre". Hon menade att vi behöver det och att jag "väl hade skrivit något åt det hållet". Menade hon barnmässan; det gjorde hon. "Du kan väl öva den med Stjärnklart under våren!" "Det har jag redan gjort i smyg´med några sånger, utan att barnen vet var det kommer ifrån..." Som min gamle klarinett-kompis Tord Karlsson brukar säga: "Det är mycket som behöver göras vid". Det har han rätt i. Sångerna finns; ramberättelsen och mässtexterna finns och rentav manus finns — men det måste skrivas arrangemang för den brokiga besättningen ovan, något som, med något undantag, endast finns skissartat antytt. Huvudet fick i alla fall snurra till åt alla möjliga håll, så vad månde bliva av detta?!


3. Det är lätt att tjata om Game of Thrones, men den har blivit något av en favorit vid sidan av sådant som Outlander och den mera jordnära Downton Abbey.


Gillade du inlägget? KLICKA på länken så att det rankas högre på PUSHA.SE
KLICKA även på BLOGGLISTA så att bloggen får poäng och stiger i listranking!
DELA gärna inlägget med KNAPPARNA nedan så att ännu fler UPPTÄCKER det!
Och glöm inte att KOMMENTERA nedan — och att PRENUMERERA ovan till höger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar